Hur utför man HLR?

Hur utför man HLR

Hur utför man HLR?

Visste du att Svenska HLR rådet kommer ut med nya riktlinjer för HLR var femte år? 2021 uppdaterades riktlinjerna och dessa grundar sig på det Europeiska rådet för hjärt-lungräddning (ERC) riktlinjer som kom ut 25 mars. https://cprguidelines.eu/ Dessa riktlinjer är baserat på beprövad erfarenhet och vetenskap med målet att öka överlevnads möjligheterna, förebygga skadeutveckling och minska lidande.

Hur utför man HLR för vuxen enligt 2021s riktlinjer?

Enligt tidigare riktlinjer poängteras vikten av att tidigt identifiera hjärtstopp, starta HLR och tidig defibrillering.  Du ska ringa 112, aktivera högtalarfunktionen samt starta HLR om du påträffar någon som är medvetslös och inte har någon andning eller onormal andning ska.  Därefter kommer larmoperatören att instruera dig om HLR samt informera om var närmaste hjärtstartare finns. Genom att omväxlande ge 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (30:2) fortsätter du att hålla cirkulationen igång på den drabbade personen. Du placerar händerna mitt på bröstet och ger HLR med ett kompressions djupet på 5-6 cm i en takt av 100-120/min. Har du en hjärtstartare tillgänglig starta den och följ råden. Se till att försöka bli avlöst för att optimera HLR kompressionerna då det är tröttande att utföra HLR. Minimera dock alla avbrott i HLR.

Måste jag ge inblåsningar under pågående HLR?

Utför endast kontinuerliga bröstkompressioner om du inte är utbildad i HLR eller om du känner dig osäker på om du vill ge inblåsningar.

Kan man utföra HLR i sängen?

Om den drabbade ligger i sängen eller annat mjukt underlag och du är ensam och har svårt att flytta personen starta HLR och tryck hårdare. Effektiv kompressions djup går även att uppnå om personen ligger på ett mjukt underlag. Dock behöver man kompensera för det mjuka underlaget genom att öka kompressions djupet. Förflytta personen till hårt underlag endast om förflyttningen kan gå snabbt och säkert.

Den drabbade individen ska inte läggas i stabilt sidoläge när cirkulation har återfåtts. Detta på grund av att det är svårt att observera huruvida personen andas eller inte vid stabilt sidoläge och att det är hög risk för att hjärtat stannar igen.

Läs mer om HLR Vuxen Kontakta oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.